Privat

Ex. moms

Företag

0

Du har inga produkter i varukorgen.

Senaste nyheter

Att tänka på när man ska köpa vapenskåp

För att få tillstånd att förvara vapen i ditt hem behöver du ansöka om vapenlicens hos polisen. Och för att de ska godkänna ansökan behöver du antingen ha ett säkerhetsskåp certifierat enligt SSF3492 (tidigare SS3492) eller värdeskåp certifierat enligt EN1143-1 grade III i ditt hem. Här kommer alla våra bästa tips och råd som kan behövas vid ett inköp av vapenskåp!

 • Mät hemma för att se hur stor plats du har för ett vapenskåp, fundera sedan över hur mycket prylar som faktiskt ska få plats i skåpet. Vårt tips, köp inte ett för litet skåp. Se alla våra modeller här!
 • Välj ett vapenskåp med den typ av inredning som passar just ditt behov.
 • Välj det låsalternativ som du själv känner dig mest bekväm med.
 • Vid val av elektroniskt kodlås, se alltid till att köpa högkvalitétsbatterier, kom ihåg din kod och håll den hemlig!
 • Vid val av nyckellåsning, håll reda på dina nycklar!
 • Ifall vapenskåpet väger under 150 kg ska det enligt vapenlagen förankras i husets byggnadsstomme. Vårt tips är att förankra skåpet även om det väger mer för att försvåra för tjuven vid ett eventuellt inbrott. Kan du få in skåpet, kan tjuven få ut det (tjuven är dock inte lika försiktig med parkett och trappor).
 • Ta hand om ditt skåp, så håller det dig trogen i väldigt många år framöver!
 • Kontakta oss ifall du har fler funderingar – vi hjälper gärna till.

Vi träffar dagligen kunder som frågar oss om vapenskåp och har därför samlat utförliga svar på de vanligaste funderingarna nedan. Vi hoppas med denna information kunna hjälpa dig att välja vapenskåpet som passar just ditt behov!

Storlek på skåp

Att välja ett vapenskåp är inte lika enkelt som det låter. Många jägare som just tagit sin jägarexamen eller nyblivna sportskyttar tänker ofta att ett litet smidigt skåp för två gevär eller pistoler räcker gott. Ett år efter inköpet hör många kunder av sig till oss igen, då de snabbt växt ut sitt skåp. Det nya intresset har medfört ett köpbegär av nya prylar och nu är det inte bara något vapen som ska låsas in utan kikarsikten, ammunition, diopter, nattkikare, avståndsmätare, ljuddämpare, hörselkåpor, jakt-radio, hundpejl och mycket annat som också ska få plats i skåpet. Därför rekommenderar vi alltid att mäta hemma för att se hur stor plats du faktiskt har för ett vapenskåp.

Tänk också på att, när du nu införskaffar ett certifierat säkerhetsskåp till ditt hem – hur mycket annat av värde för dig, såsom smycken, arvegods, nycklar, pass, viktiga dokument, kontanter etc., kan samtidigt säkras från en eventuell inbrottstjuv? Vårt tips: köp inte ett för litet skåp.

Storleken på skåpet påverkar också skåpets vikt och därmed huruvida skåpet behöver förankras enligt vapenlagen eller ej. Mer information om detta kommer nedan, under rubriken fastmontering.

Vilken typ av låsning på skåpet?

Det är samma certifiering och klassning på både nyckellåsning och elektroniskt kodlås. Därför är valen lika säkra! Från oss är det idag ca 70% som köper skåp med elektroniskt kodlås och 30% med nyckellåsning. För 20 år sedan var det tvärtom. Denna fördelning beror främst på att vi rör sig mot ett nyckelfritt samhälle, många tycker det är besvärligt att bära runt eller hålla koll på en nyckel.

Dessutom ska en reservnyckel gömmas någonstans. Statistik från försäkringsbolag visar att många gömmer reservnyckeln i hemmet och om olyckan är framme och inbrottstjuven hittar nyckeln, blir det ingen ersättning från försäkringsbolagen. Dessutom kan jägaren bli av med sin vapenlicens.

Ett annat tips är att inte förvara reservnyckeln inne i skåpet, som vi tyvärr blir varse om att många gör.

Nyckellåsning

Vi rekommenderar att om man köper ett vapenskåp med nyckellåsning, kontrollera att nyckellåset är omställningsbart innan du köper skåpet. Omställningsbar nyckellåsning innebär att, ifall du förlorar en av dina nycklar, kan du nollställa låset med den nyckeln du har kvar och därefter aktivera ett nytt par nycklar. Då är de gamla nycklarna obrukbara.

Alla skåp med nyckellåsning från oss levereras med omställningsbart nyckellås.

Elektroniskt kodlås

Ett tips vad gäller elektroniskt kodlås är; använd alltid ett högkvalitétsbatteri! Vi har märkt av en stor försämring i kvalitén på alkaliska 9 volts batterier hos många batteritillverkare under senaste åren. Batteriet ska kunna ge 500 mA vid öppningsögonblicket, annars kan det inte låsa upp låskistan.

Det innebär att ifall man inte använder ett högkvalitétsbatteri, ”orkar” batteriet enbart kommunicera med knappsatsen (och förmedlar att det är rätt kod). Men när låskistan ska låsas upp, ”orkar” batteriet inte leverera tillräckligt mycket ström till låskistan, som förblir låst och handtaget går därmed inte att rucka på. Mycket förvirrande för skåpägaren – men som alltså går att lösa med ett batteribyte!

Vi rekommenderar alkaliska 9 volts batterier tillverkade av Varta, Duracell och Energizer.

Masternyckel eller masterkod

Ibland får vi samtal från kunder som undrar om det finns någon hemlig ”masternyckel” som vi har, som kan öppna alla skåp med nyckellåsning som är tillverkade av oss. Det har vi tyvärr inte! Detsamma gäller om man köper skåp med elektroniskt kodlås. Det finns ingen hemlig ”masterkod” som gör att vi kan öppna skåpet och vi kan inte heller nollställa låset utan befintlig kod.

Du som köpare måste hålla koll på den kod du väljer. När du väljer din egen kod, försök att sprida ut koden på flera olika siffror och undvik att använda personliga uppgifter, såsom födelsedagar etc. Och håll alltid koden hemlig!

Alla kodlås från oss levereras med en fabrikskod som kunden själv byter. Man kan även aktivera en användarkod till skåpet, om man vill.

Färg på skåpet

Vi lever idag i otroligt fina hemmamiljöer och lägger många timmar och mycket pengar på att inreda våra hem! Många bor dessutom litet och en del behöver därmed ha sitt vapenskåp synligt i hemmet. För att skåpet ska passa in och bli en del av inredningen, erbjuder vi inte bara de ”traditionella vita” vapenskåpet utan har modeller i flera olika färger. I standardsortimentet finns gröna, svarta och rosa skåp och i vissa modeller även i blankt lackat skål, färgen kallar vi Raw Steel och den sticker verkligen ut ur mängden.

Man kan också välja att piffa till sitt skåp med Gold Edition för att byta ut knappsats/nyckelbricka, handtag och logga till guld istället för svart – det blir en supersnyggt detalj på skåpet.

Vill man personifiera sitt skåp ännu mer kan man dessutom designa sitt skåp med eget motiv!

Högerhängd eller vänsterhängd dörr?

Standard på alla vapenskåp på marknaden är högerhängda dörrar. Behöver man ett skåp med vänsterhängd dörr kan man göra en specialbeställning men dessvärre drar det iväg i pris, vilken tillverkare man än vänder sig till.

Dörren på våra skåp går att hänga av, vilket många kunder uppskattar vid förflyttning av skåpet då skåpet väger mindre samt ger ett lättare grepp för att bära.

Tillbehör och inredningar i skåpen

Vi har många olika typer av tillbehör till vapenskåp, se alla våra tillbehör här! På varje vapenskåps produktsida berättar vi mer om vilket tillbehör som passar till just den modellen. Ett väldigt omtyckt tillbehör till samtliga modeller är vår LED-slinga och LED-lampa som tänds automatiskt när du öppnar skåpet! Vapenskåp är normalt inte certifierade mot brand så många av våra kunder kompletterar med en brandbox som förvaras inuti skåpet. Det innebär att en del av skåpet blir brandskyddat.

De flesta vapenskåp på marknaden har någon form av inredning utformad för förvaring av vapen. Vissa vapenskåpstillverkare svetsar fast inredningen i skåpet. Fördelen med inredningen i våra vapenskåp är att inredningen är löstagbar, det innebär att den kan anpassas precis efter innehållet och behovet – och kan dessutom ändras med tiden om behovet skulle förändras.

Vårt mest populära vapenskåp är SP88 och till denna modell har vi tagit fram många olika inredningar utifrån önskemål från jägare och skyttar runt om i Sverige! Vi erbjuder bland annat vapenställ Salut för en effektiv förvaring av upp till sju gevär, utdragbar vapenvagn i vitt eller färgen Raw Steelhelhylla med hål för långa gevär för att få plats med längre gevär utan att behöva höja topphyllan, bredare halvhyllor till den sidan av skåpet som inte är avsedd för gevärsförvaring, ifall man bara ska ha ett fåtal gevär och vill få mer plats för förvaring av annat, osv osv.

Leverans

Skåp som beställs från oss levereras emballerat i plast och kartong. Vid beställning med hemleverans skickas skåpet oftast på halvpall (med undantag i Stockholmsområdet) via ett externt transportbolag som aviserar innan leverans. I Stockholmsområdet levererar vi så mycket som möjligt med egen personal och kan därför även erbjuda tilläggstjänster såsom inbärning och fastmontering av skåp i golv och/eller vägg.

Det är även möjligt att hämta skåpet på vårt lager i Huddinge, Stockholm. Beroende på storlek på skåpet kommer många kunder och hämtar skåpen med vanliga personbilar, så länge man kan fälla sätena. Vi hjälper självklart till att packa in skåpet i bilen men det är alltid bra att ringa oss innan man dyker upp, så vi kan försäkra oss om att det finns stark personal på plats!

Man kan även få hjälp av oss att hänga av dörren till skåpet, ifall det underlättar för inbärningen på hemmaplan.

Placering av skåp

Vapen som inte används skall förvaras i ett godkänt vapenskåp på adressen där licens havaren är folkbordförd, i bostaden.

Garage eller förråd som är sammanbyggt med bostaden räknas i regel också som bostad, med kravet att det finns en genomgångsdörr mellan byggnaden och bostaden och att garaget/förrådet är låsbart.

Om garaget/förrådet där man önskar placera skåpet är fristående från bostaden men placerad så att den är möjlig att övervaka från bostaden, brukar polisen även godkänna detta, med krav att denna byggnad ska vara låsbar samt bör vara utrustad med en larmanordning som anger för personer i bostaden om angrepp på byggnaden sker.

Vi rekommenderar att om du har möjlighet, placera skåpet så att man inte kan se det utifrån, via ytterdörr eller fönster.

Fastmontering

Enligt svensk standard SSF3492 gäller följande när du förvarar vapen i ditt skåp: Säkerhetsskåp med vikt som understiger 150 kg skall vara förankrat i byggnadsstommen och ge minst samma motstånd mot lossbrytning av säkerhetsskåpet som fodras för skåpets forcering.

Vi rekommenderar dock att du alltid förankrar ditt säkerhetsskåp oavsett vad det kommer att innehålla eller vad det väger, detta för att tjuven inte ska kunna få med sig skåpet vid ett eventuellt inbrott, men även för tipprisken av skåpet när dörren öppnas.

Vid förankring rekommenderas följande fästelement:
Våra skåp är försedda med fyra hål i ryggen och fyra i botten och vi rekommenderar att du förankrar ditt vapenskåp enligt följande instruktioner:

Vägg och golv av trä:Fransk träskruv 10 mm, minst 80 mm lång samt bricka.Bultningssats för trä (öppnas i ny flik)
Vägg och golv av betong:Expanderbult 10 mm, minst 80 mm lång samt bricka.Bultningssats för betong (öppnas i ny flik)
Vid fri placering/ej förankring:Försegla hålen i skåpets baksida och botten med vagnsbult.
OBS! Muttern på insidan.
Förslutningssats för oanvända förankringsshål (öppnas i ny flik)

Många vi träffar har av olika anledningar inte alltid möjlighet att förankra i golv eller vägg, då finns istället möjlighet att köpa till en betongsockel som man kan fästa skåpet i.

Förvaring av vapen i hemmet

Hur vapen ska förvaras styrs av vapenlagen och reglerna som Polismyndigheten ställer upp. Säkerhetsskåp klassade enligt SSF3492 är ett grundkrav. Du får förvara 20 stycken gevär (1 poäng/styck) alternativt 10 stycken pistoler (2 poäng/styck) eller 5 stycken helautomatiska vapen (4 poäng/styck) inuti skåpet. Du kan även kombinera dessa vapentyper, så länge du håller ordning på antal poäng!

Användning & underhåll

Dörren på våra vapenskåp låser längs båda långsidorna, vilket försvårar rejält vid uppbrytningsförsök. Vissa andra låssystem låser enbart på några fasta punkter av dörren. Med tiden kan damm och smuts hamna i skåpets dörr och dörrkarm, även kallat regelverk, vilket gör att regelverket/handtaget upplevs trögare än vanligt. Detta kan enkelt rengöras och underhållas genom att vid behov använda smörjolja och/eller fettspray längs regelverket för att skåpet ska hålla i många år framöver. Instruktioner hur regelverket på våra skåp ska smörjas finns här.

 • Använd aldrig smörjolja eller liknande produkter direkt in i låset.
 • Skåpets regelverk sitter på vänster sida dörren, placera ej föremål i skåpet som kan fastna i detta system när dörren stängs.
 • Om något innehåll i skåpet tar emot när dörren stängs, möblera om invändigt så att ingenting pressar dörren utåt.
 • Inga förändringar av skåpet såsom nya hål etc. får göras. Då kommer certifikatet som skåpet har, inte längre att gälla.
 • Ifall du har elektroniskt kodlås på skåpet, använd alltid ett högkvalitétsbatteri.

Senast uppdaterad: 2024-05-08

Vi anställer!

Scandinavian Safe växer och vi behöver fler härliga medarbetare som kan bidra till vårt familjeföretag! Just nu söker vi en servicetekniker/montör som kan arbeta hos oss halv- eller heltid. Läs om tjänsten nedan och ansök omgående om du inser att det är just dig vi letar efter!

Händig och noggrann servicetekniker/montör som kan uppehålla vår goda service!

I Stockholms-området erbjuder vi idag reparation och service samt inbärning och montering av säkerhetsskåp. Vi är väldigt noga med att kunderna möts av serviceinriktad, trevlig personal som har bra hand om både kommunikationen med kunderna och om deras hem. Vi söker nu en ny medarbetare med känsla för bra service!

Arbetsuppgifter

Skåpen är tunga och rullas in med säckkärra, bärs ibland i trappor (kan innebära tunga lyft samt krångliga eller trånga trappor), därefter ska de monteras i vägg eller golv. Vid montering används olika typer av skruvar och fästanordningar anpassat för underlaget. Du kan behöva kapa golvlister eller såga ut en bit av golv/vägg i exempelvis en garderob, för att skåpet skall förankras på bästa möjliga sätt! Du planerar detta tillsammans med kunden innan ditt besök, för att allt skall gå smidigt på plats.

Vi levererar mellan 5-6 skåp per leveranstillfälle och leveranserna sker med en eller två montörer beroende på arbetet. Utöver detta kommer du att arbeta på vårt lager, dels för att planera körningarna, förbereda skåpen innan leverans men även med andra typer av lagertjänst.

Erfarenhet/bakgrund

För att du ska passa hos oss är det viktigt att du har lätt för planering, ser lösningar och har nära till ett leende! Du har tidigare erfarenhet av lagerarbete samt kundkontakt, vana av tunga lyft och får gärna ha någon typ av hantverkar/snickar-bakgrund. Du är händig, noggrann och serviceinriktad!

Mer om tjänsten

 • Omfattning: Vi söker dig som vill arbeta 50-100%. Vi är flexibla. Går allting bra finns stora möjligheter att tjänsten justeras till en heltidtjänst!
 • Placering: Vi utgår från Regulatorvägen 19 i Huddinge och levererar över hela Stockholms län.
 • Krav: Körkort.
 • Plus: Truckkort.
 • Språkkunskap: Flytande i svenska, både i tal och skrift. Behärskar även engelska.

Är det dig vi letar efter?

Maila ditt cv till rebecka@scandinaviansafe.se samt beskriv vem du är, vad du tar med dig från tidigare arbetsplatser och varför detta jobb skulle passa dig! Intervjuer sker löpande så ansök så snart som möjligt!

Vet du någon annan som skulle passa in på personen vi söker? Tipsa gärna! 🤩

Mer om oss

Scandinavian Safe är ett familjeföretag som idag drivs av tre syskon. Bolaget startades 2001 har sedan dess tillverkat över 150 000 värdeförvaringsenheter till myndigheter, företag och privatpersoner. Vi är en liten organisation som arbetar hårt och har roligt tillsammans på jobbet med fokus på utmärkt service! Vill du veta mer om oss och vilka vi är, kika in på vårt instagramkonto @scandinaviansafe där vi på ett humoristiskt sätt visar hur det kan vara att arbeta i ett familjeföretag.

Senast uppdaterad: 2024-07-01

Specialutrustad Volkswagen Multivan med inbyggt vapenskåp

Vi får ofta frågor från jägare gällande vapenhantering när man är ute på jakt och har under årens lopp tagit fram ett par olika skåpsmodeller som går att montera in i bilen. När äventyrsguiden Fredrik från Exclusive Adventure kontaktade oss och berättade att han skulle bygga om och specialutrusta en Volkswagen Multivan till alla jägares drömbil, ville vi självklart vara en del av bygget och här ser ni slutresultatet!

Skåpet är specialmåttat för att krocksäkert placeras precis innanför bakdörren på passagerarsidan och för att jägaren snabbt och säkert ska kunna plocka in och ur sina gevär. Skåpet är svart med en exklusiv framtagen träinredning och spännband så att bössorna står stadigt under färd.

Den ombyggda Multivanen rymmer allt en jägare kan önska sig, förutom vapenskåpet finns rymliga hundburar, sovplats på taket och specialbyggt släp. Se mer av bilen och ombyggnaden här!

Fler samarbetspartners till den ultimata jaktbilen:

Läs om oss i Vildmarken

Utöver alla olika typer av inredningar som går att välja till våra modeller för att skåpet ska passa just kundens behov, erbjuder vi även möjligheten att designa utsidan på skåp av modell SP88 för att ge en ännu personligare touch – vare sig det är ett nyckelskåp, vapenskåp eller säkerhetsskåp med helhyllor. Detta uppmärksammades i senaste numret av Magasin Vildmarken! Läs hela artikeln här.

Tävling tillsammans med Hylte

I helgen, den 29-30/9, är det Hylte jaktmässa! Det firar vi med en tävling på instagram tillsammans med Hylte Jakt & Lantman, där du har chansen att vinna ett grönt SP88 med elektroniskt kodlås. Klicka in på vår Instagram för att se mer! Tävlingen är nu avslutad, stort grattis till vinnaren Thomas Johansson!

Jägareförbundets partnerjakt på Öster Malma

I dagarna deltog vi i Jägareförbundets årliga fågeljakt för samarbetspartners tillsammans med bl.a. Fjällräven, Toyota, Agria och Svensk Jakt. Solen sprack upp, sällskapet var top notch och vi bjöds på övningsskytte och andjakt, middag på slottet och många givande och roliga samtal. Jägareförbundet är under en stor utvecklingsresa och vi är otroligt stolta och glada över att få vara en del i den!

Mässornas mästare – vinn ett vapenskåp i samarbete med jägareförbundet

Vi hade tre roliga och fullspäckade dagar i Jönköping under Elmia Game Fair! Vildmarken podcast intervjuande Rebecka när första mässdagen led mot sitt slut – lyssna här – och den härliga, överväldigande känslan av att få vara på plats höll i sig till mässans sista timme! Stort tack till alla som besökte oss i vår monter och stort grattis till Henrik som vann halva sitt skåp i tävlingen Vinn ditt skåp 🤍

Tack även till de besökare som tävlade i Mässornas mästare i Jägareförbundets monter med chansen att kamma hem detta fina skåp från oss!

Missade du Elmia Game Fair har du två nya chanser att vinna skåpet

Svenska Jägareförbundet finns på Utemässan i Lycksele den 26–28 maj och på Västgård Game Fair den 28–30 juli och har med sig skåpet för att känna och klämma på och framför allt för att tävla om! En vinnare lottas per jaktmässa!

Elmia Game Fair 2023

Nu är Elmia Game Fair nära! Den 18-20 maj är vi självklart på plats och visar upp våra storsäljare och nyheter! Bl.a. finns vår sittbänk med ett inbyggt liggande vapenskåp på plats och dessutom premiärvisar vi vårt senaste samarbete med Vildmarken, vilket ni absolut inte vill missa! Läs mer om samarbetet med Vildmarken här.

Vi kommer dessutom ha flera tävlingar i montern, där du bl.a. kan vinna ditt nya vapenskåp och väldigt fina tillbehör!

Kom och träffa oss i monter D00:09

Vi har även ett samarbete med Jägareförbundet – besöker du deras monter B01:20 kan du bli Mässornas mästare och vinnare av ett grönt SP66E med Gold Edition!

Kompaniet ❤ Scandinavian Safe

Lyssnar du på Kompaniet podcast? I början av februari kunde man höra hur Daniel Breitholtz tipsade sin poddkollega Kristoffer Appelquist att ringa oss för att införskaffa ett säkerhetsskåp! Det ena ledde till det andra (en finfin tävling!) och i slutet av månaden hurrade vi glatt åt att en av deras lyssnare av podden vunnit ett säkerhetsskåp av modell SP66 med elektroniskt kodlås!

Stort grattis säger vi till Linnéa som idag (p.g.a. flytt) fått sitt säkerhetsskåp levererat till hennes nyinflyttade hem. Hon valde ett rosa skåp som självklart är signerat av Daniel, Kristoffer och Vanessa!

Den som är följare av oss och/eller podden sedan tidigare vet att Daniel designade ett säkerhetsskåp med musiktema till förmån för Mustaschkampen 2021.

Årets företagare 2023

På fredagsmorgon firades vi med fanfar och diplom när vi fick den ärofyllda utmärkelsen Årets Företagare på Huddinge Enterprize – Huddinges årliga hyllning av det lokala näringslivet och dess framgångsrika personer!   

Vi är stolta och glada! Stort tack till alla som har gratulerat oss! Årets Företagare är en utmärkelse i Sverige som delas ut av Företagarna på lokal, regional  och, sedan år 2006, även på nationell nivå. De lokala vinnarna går vidare till en regionfinal vars vinnare tävlar om att bli Årets Företagare i Sverige. Priset delas ut för att synliggöra företagare som genom sitt engagemang och entreprenörskap, arbetat hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Prisutdelningen sker i samband med en galamiddag i Stockholms stadshus som äger rum i oktober varje år. Vi håller alla tummar och tår för att ta oss vidare!

Läs mer om utmärkelsen i Vildmarken och i tidningen Mitt i Huddinges Affärer, där vi pryder omslaget!

Motivering

“Årets företagare är revolutionerande i sin bransch. De har lyckats förnya utseendet på produkter som sett likadana ut i alla år, vilket bidragit till att kunder nu visar upp istället för att gömmer undan. 

De har även drivit på användningen av ny digital teknik och samarbeten med influencers, vilket gör att hela branschen syns mer i digitala medier än tidigare. 

På fyra år har syskonen effektiviserat och moderniserat upp företaget de tagit över från sina föräldrar och det har i sin tur genererat mycket fina resultat. Syskonen bidrar med stor handlingskraft, entreprenörskap och nytänkande till säkerhetsbranschen.”